torstai 12. syyskuuta 2013

OPINPOLKU 1- NaOH-liuoksen valmistus ja tarkistus, HCl-liuoksen valmistus ja tarkistus ja oksaalihapon moolimassan määrittäminen

Terve! Viimeviikolla aloitimme opinpolku tehtävien tekemisen. Opinpolku 1 valmistimme 0,1 M natriumhydroksidi lioksen (NaOH) ja tarkistimme sen väkevyyden kaliumvetyftalaatin avulla. Valmistimme myös suolahappo liuoksen (HCl) ja tarkistimme sen väkevyyden valmistamallamme NaOH-liuoksella sekä määritimme oksaalihapon moolinmassan NaOH-liuoksella.

Neutralointi
Neutralointi tarkoitaa aineen, kuten emäksen tai happaman aineen muuttamista neutraaliksi. Käytännössä kyse on pH-arvon muuttamisesta lähelle seitsemää. Neutralointi vedellä on kutakuinkin vain laimentamista.
Hapon neutraloinnissa käytetään joko heikompaa happoa, esimerkiksi rikkihapon neutraloinnissa vaikkapa etikkahapon suolaa. Emäksiä koskee sama periaate. Vahvan hapon ja vahvan emäksen sekoittaminen aiheuttaa yleensä räjähdysmäisen reaktion

Liuotus
Liuotus tarkoittaa jonkun aineen liuottamista liuottimeen eli liuotettavaan aineeseen. Liukenemiseen vaikuttaa lämpötila ja aineden kemialliset ominaisuudet. Pooliset aineet liuokenevat poolisiin aineisiin ja poolittomat aineet poolittomiin. Liuos on homogeeninen eli tasalaatuionen seos.

1. NaOH-liuoksen valmistus ja tarkistus
Aluski laskimme paljonko kiinteää natriumhydroksidiä tarvitaan, kun valmistetaan 500 ml 0,1 M NaOH-liuosta. Vastaukseski saimme 2.0005g. Punnitsimme sen tarkasti analyysivaa'alla.






Punnittuamme liuotimme sen ionivahdettuun veteen 100 ml dekantterilasissa. Kaadoimme liuoksen 500 ml mittapulloon ja täytimme sen merkkiviivaan asti ionivaihdetulla vedellä. Näin meillä oli valmis 0,1 M NaOH-liuos.

Seuraavaksi tarkistimme NaOH-liuoksen väkevyyden eli konsentraation kaliumvetyftalaatin avulla. Indikaattorina käytimme fenolifteleiinia. Punnitsimme tarkasti analyysivaa'alla 0,3- 0,35 grammaa kaliumvetyftalaattia. Siirsimme punnitun määrän huolellisesti 250 ml kolviin. Lämmitimme 400 ml ionivaihdettua vettä lämpölevyllä. Kiehuvaa vettä kaadoimme n.50 ml kolviin.


Teimme kolme kaliumvetyftalaatti liuosta, jotta saisimme mahdollisimman tarkan mittaus tuloksen. Jäähdytimme liuokset ja lisäsimme kolme pisaraa indikaattoriliuosta. Täytimme byretin valmistamallamme NaOH-liuoksella. Laskimme NaOH-liuosta kaliumvetyftalaattiliuokseen niin kauan kunnes sen väri alkoi muuttua vaaleanpunaiseksi.


Tarkistamamme NaOH-liuoksen väkevyydeksi saimme 0,091 mol/L.

2.Suolahappoliuoksen laimentaminen ja tarkistaminen

Tarkoituksena oli valmistaa 0,05 M suolahappoliuosta. Sen pitoisuus tarkistetaan valmistamallamme NaOH-liuoksella. Käyttäen indikaattorina fenoliftaleiinia. Aluksi valmistimme 0,5 M liuosta 100 ml. Otimme pipetillä siitä 25 ml, laitoimme sen 250 ml mittapulloon ja täytimme pullon merkkiviivaan asti ionivaihdetulla vedellä. Joten saimme 0,05 M suolahappoliuosta, joka piti seuraavassa vaiheessa tarkistaa NaOH-liuoksella. Täytimme byretin NaOH-liuoksella. Laitoimme 25 ml suolahappoliuosta kolviin ja kolme pisaraa fenoliftaleiinia. Sitten laitoimme NaOH-liuosta liuokseen kunnes väri alkoi muuttua vaaleanpunaiseksi. Suoritimme tämänkin kolme kertaa



Suolahappoliuoksen väkevyydeksi saimme 0,0484 mol/L.

3.Moolimassan määrittäminen

Viimeisenä miedän piti määrittää oksaalihapon moolimassa titraamalla NaOH-liuoksella. Punnitsimme tarkasti analyysivaa'alla 150-200 mg oksaalihappoa. Siirsimme punnitun määrän kolviin ja lisäsimme 40 ml ionivapaata vettä. Täytimme byretin NaOH-liuoksella ja lisäsimme oksaalihappoliuoksen sekaan viisi pisaraa fenoliftaleiinia. Toisitmme tämänkin titrauksen kolme kertaa.

Oksaalihapon moolimassaksi saimme 133.6336 g/mol.


Työraportin löydät täältä: https://docs.google.com/document/d/1ARB_ciS61OsYu2iRaNiG0xpHlLTsFh2wzkruMnlM-n8/edit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti