OPINPOLKU 2. -Vichyveden Ca-pitoisuus, pH ja sähkönjohtokyky ennen ja jälkeen tislausta
Tislaus
Tislaus on toisiinsa liuenneiden aineiden erottamiseksi käytetty menetelmä, joka perustuu seoksessa olevien aineiden eri haihtuvuuksiin. Tislaamalla saadaan erotetuksi toisiinsa liuenneet nestemäiset aineet sekä haihtumattomat aineet haihtuvista aineista. Tislauksen tuotetta kutsutaan tisleeksi ja haihtumatonta osaa pohjatuotteeksi tai jatkuvatoimisessa tislaimessa alitteeksi. Tislaus on energiaa runsaasti kuluttava prosessi, mutta siitä huolimatta tislausta käytetään paljon teollisuudessa.
pH
pH-arvo on yleensä väliltä 0–14, mutta voi erittäin happamilla tai emäksisillä liuoksilla olla jonkin verran näiden rajojen ulkopuolellakin. Jos liuos on hapan pH-arvo on alle 7, jos liuos on emäksinen pH-arvo on yli 7 ja liuoksen ollessa neutraali pH-arvo on 7.
Sähkönjohtokyky
Mitä enemmän liuoksessa on ioneja sitä paremmin liuos johtaa sähköä.
Työraportti löytyy täältä.
Työn tavoite
Työn tavoitteena on selvittää tislauksen vedenpuhdistusmenetelmänä kalsiumia sisältävän vichy-veden ominaisuuksiin. Työssä analysoidaan titraamalla kompleksometrisesti vichyn Ca-pioisuus ennen ja jälkeen tislausta. . Sekä määritetään ennen tislausta vichyn pH-arvo ja sähkönjohtokyky ja uudestaan tislauksen jälkeen.
1.Ca-määritys titraamalla
Määritimme vichyveden kalsium pitoisuuden titraamalla EDTA-liuoksella. Indikaattorina käytimme kalkon karboksyylihappoa. Lisäsimme EDTA-liuosta vichyveden sekaan kunnes sen väri oli muuttunut siniseksi. Pipetoimme 250 ml erlenmeyer-pulloon 50 ml vichyvettä. Lisäsimme sinne 2 ml natriumhydroksidi-liuosta ( 2 mol/L NaOH ) ja parin minuutin kuluttua 0,2 grammaa kalkonkarboksyylihappoa. Tämän jälkeen suoritimme titrauksen EDTA-liuoksella.
Ennen titrausta poistimme vichyvedestä hapot ultraääni laitteella.
Titrauksen jälkeen vertasimme mittaanaanne vichyveden Ca-pitoisuutta valmistaja ilmoittamaan Ca-pitoisuuteen. Virheprosentiksi tuli 7,36 %.
2. Vichyn tislaaminen
Ennen tislausta määritimme vichyn pH-arvon ja sähkönjohtokyvyn. Sen jälkeen rakensimme tislauslaitteiston. Kuumentimena käytimme linnupesähaudetta. Laitoimme 100 ml kolviin tislattavaa vichyä noin 70 ml sekä kiehumakiviä, jotka estävät veden ylikuumenemisen. Tislauksen jälkeen määritimme tisleestä pH-arvon ja sähkönjohtokyvyn. Sekä määritimme sen Ca-pitoisuuden titraamalla se EDTA-liuoskella kuten kohdassa yksi.
Vertasimme saatuja arvoja ennen tislausta saatuihin arvoihin.
Titraamamme vichy. Tislauslaittesito
pH-arvon mittasimme pH-mittarilla.
Johtokykymittari
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti